De ajuns cu explorările la lumină, haideți să ne avântăm într-o acțiune îndrăzneață și...întunecoasă!
Ostenite după o porție zdravănă de munte și zăpadă proaspătă de la marginea Pietrei Craiului și aflându-ne în Zărnești, în județul Brașov, ne hotărâm într-o dimineață a lui decembrie să pornim către Peștera Liliecilor, unde am aflat că își fac veacul colonii de lilieci pregătite să găzduiască pentru scurt timp două călătoare timide. Aceasta se regăsește în satul Peștera, care și-a primit denumirea tocmai de la forma speologică ce-și are locul acolo.
Ne-am băut dimineață cafeaua în aerul iernatic de munte, crunt de rece, aer care ne-a alungat orice urmă de somn și ne-a dat energie să pornim cu drag spre obiectivul nostru cufundat în întuneric.
Peștera Liliecilor – numită și Peștera Bădichii, Peștera Mare sau Peștera cu Lilieci –, pe lângă faptul că este plină, așa cum îi spune și numele, de aceste fascinante mamifere, este o arie naturală protejată înscrisă în zona de protecție a Parcului Național Piatra Craiului. Este o peșteră caldă, umedă, care s-a format prin infiltrarea în muntele calcaros a pârâului Valea cu Cale, măsurând 370 de metri lungime, cu o galerie activă de 109 metri și o denivelare de 10 metri.
Suficientă speologie. Vom readuce știința în prim-plan puțin mai târziu.
„Cafelite”, pornim din Zărnești spre satul Peștera, pe drumul DN73, traversând satul Predeluț și comuna Bran. Satul Peștera este o așezare idilică, așternută pe un drum ce șerpuiește dinspre comuna Moieciu spre Parcul Național Piatra Craiului, până la o altitudine de 1200 de metri. Urcușul cu mașina durează în jur de 15 minute.
Înaintând pe serpentine, ne-am simțit ca doi copii într-un carusel, la capătul cărora, în „vârful” satului Peștera, ne-a așteptat o surpriză, și anume frumusețea Munților Piatra Craiului și Bucegi, dezvăluită în fotografiile următoare.
După ce am admirat panorama, am lăsat deoparte mașina, am cotit dreapta din drumul principal conform unui indicator și iată-ne ajunse la Peștera Liliecilor.
Ne-am pus frontalele și am pătruns în necunoscut.
Am aflat că există numeroase colonii de lilieci în peșteră, specia predominantă fiind liliacul mic cu nas de potcoavă. Aceștia supraviețuiesc în interior pe diverse tipuri de formațiuni calcaroase, găsite în camere cu tavan de culori variate, iar cele mai cunoscute formațiuni calcaroase din peșteră sunt denumite „lacrimi ale pământului”.
Am fost fericite când am avut șansa de a admira îndeaproape lilieci „agățați” la nivelul nostru.
De asemenea, ne-a uimit dispunerea formațiunilor calcaroase, formațiuni care dădeau frâu liber imaginației.
La finalul aventurii, după ce am străbătut aproape fiecare cameră din peșteră, am ieșit către lumină, având încă o dată șansa de a observa pictura așternută pe pânza acestei deosebite țări.
Ca sfaturi practice, va fi util un echipament care să vă protejeze de argilă și guano (excremente de liliac), precum și o lanternă frontală puternică, pentru a vă permite să admirați tavanul înalt al peșterii. Este posibil să găsiți „surprize” atârnând de acesta și nu v-ați dori să le ratați!
Dacă v-a fascinat ideea de a porni în această aventură și aveți întrebări, dați-ne de știre.
La cât mai multe momente fascinante!
Distribuie articolul:
Comentarii