Dezvăluirea frumuseții satului tradițional românesc printr-o vizită la Muzeul Astra
- Traveler Souls
- 14 mar. 2021
- 2 min de citit

Muzeul Astra al orașului Sibiu – numit și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale – se numără printre cele mai mari muzee în aer liber din lume, întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 96 de hectare.
Situat în Parcul Natural Dumbrava Sibiului, la 5 kilometri distanță de centrul Sibiului, Muzeul Astra reprezintă escapada perfectă unde ne putem odihni admirând frumusețea naturii și în același timp îmbrățișa valorile tradiționale românești.

A fost înființat în anul 1967 și cuprinde tot soiul de clădiri, răsfirate de-a lungul unui lac. Cele mai spectaculoase sunt morile de vânt, morile de apă, precum și reproducerile după stilurile arhitecturale ale caselor din zonele României – Muntenia, Moldova, Ardeal, Banat, Oltenia, Maramureș, Moldova.


De-a lungul celor peste 10 kilometri de alei șerpuite, muzeul ne întâmpină cu un univers demult creat, unde românii și-au așternut timid un loc al lor care le-a conferit o identitate și singularitate.

Interioarele caselor tradiționale sunt bine păstrate și expun simplitatea în care țăranii români își duceau traiul. Se ilustrează – prin cele câteva ulcele, farfurii pictate și cuverturi frumos așezate în camere – bunul-simț și puritatea sufletească a omului simplu.


Casele tradiționale ni se înfățișează la tot pasul, fiindu-ne greu să hotărâm ce să contemplăm mai întâi.
Le-am cerceta pe toate, am dori să descoperim ce alte dovezi ale simplității, modestiei există în fiecare din bijuteriile arhitecturale românești care bucură sufletul.

Aceste construcții reprezintă adevărate mărturii a ceea ce ne diferențiază de restul popoarelor, mărturii care ne arată atât nouă, cât și străinilor, originile unui neam creativ, lipsit de îngâmfare și muncitor.


Nici animăluțele ce au conviețuit cu țăranul român de-a lungul secolelor nu lipsesc din peisaj, contribuind la crearea atmosferei autentice.


Pe lângă expunerea universului tradițional românesc, Muzeul Astra oferă vizitatorilor locuri unde se desfășoară diverse activități meșteșugărești, plimbări cu căruța, spații de joacă și cazare.
De asemenea, se organizează des activități educaționale și culturale. Noi am avut șansa de a vizita muzeul chiar în data de 24 iunie, în Ziua Internațională a Iei, unde am participat la o minunată activitate de pedalare purtând...bineînțeles, o ie!


Informații despre prețul unui bilet sau abonament de vizitare, precum și despre viitoare activități interesante, găsiți aici, pe site-ul oficial.
Vă recomandăm să vă “echipați” cu dragoste pentru aer liber, dorință de cunoaștere, încălțăminte confortabilă, dar și cu timp liber, pentru că o vizită serioasă a întregului muzeu se va întinde pe cel puțin o zi.
Pentru întrebări, nu ezitați să ne lăsați un mesaj. Călătorie frumoasă!
Distribuie articolul:
Comments