În călătoria noastră către Belgia, am avut șansa de a descoperi un oraș fascinant cu amprentă medievală – Gent.
Acolo, am petrecut o întreagă zi într-o aglomerație care ne-a bucurat spiritul: clădiri vechi cu tentă gotică, parcuri răcoroase, cartiere cu căsuțe îngrijite și străzi unde traficul tramvaielor moderne era acompaniat de o mulțime de localnici obișnuiți să-și ia bicicleta pentru a ajunge la serviciu, cumpărături sau la orice activitate recreativă.
Mijlocul de transport cu care am ajuns în Gent este cel cu care v-am obișnuit deja, și anume trenul, punctul nostru de plecare fiind Bruxelles. Biletele au fost achiziționate din Bruxelles Midi (gara centrală), iar prețul unui bilet dus-întors a fost de aproximativ 20 EUR.
În schimbul acestei sume, căile ferate belgiene ne-au asigurat, pe distanța Bruxelles-Gent de 50 km, condiții cu adevărat occidentale. Recomandăm, și pentru Belgia, varianta deplasărilor cu trenul pentru a ajunge în diferite regiuni.
Ajunse în Gent, în Gara Sint Pieters, am rămas impresionate de clădirea gării și de împrejurimi, unde arhitectura impunătoare se contopește cu vegetația insolită și cu marea de biciclete.
Pentru că am dorit să explorăm orașul în amănunt, am pornit într-o lungă plimbare, pââână în Centrul Vechi spre catedralele mult râvnite.
Distanța nu a fost de neglijat: 3 km ne-au despărțit de centru, iar plimbarea a durat în jur de 30 de minute, dar vă recomandăm să procedați așa pentru că aveți șansa să descoperiți parcuri, case tipice belgiene, liniștite, dar și felul în care preferința pentru transportul cu bicicleta poate schimba întreaga înfățișare a unui oraș, făcându-l mai liber, aerisit și “demn” de a fi luat la pas de turiști.
În drum spre Centrul Vechi, am trecut prin Citadelpark, un parc imens de un verde crud, cu monumente în stil grecesc pe care au pus stăpânire trandafiri și liane. De asemenea, și localnicii se bucurau...din plin, prea din plin de vegetație. Cum să ratăm așa ceva?
După incursiunea în natură și promenada prin cartierele belgiene, iată-ne ajunse în centrul orașului Gent.
Ne-au întâmpinat clădirile vechi, recondiționate și menținute într-o stare perfectă. Nici scenele de film nu erau lipsite. Centrul vechi fiind străbătut de un râu cochet – Râul Lys – și predominând atmosfera medievală, producătorii de film nu au scăpat din vedere potențialul orașului de a deveni decor pentru filmările lor.
Pitite la umbra restaurantului asiatic Wok u Want din apropierea Râului Lys, cu o supă pho pe masă, am asistat la o scenă de film, experiență unică pentru noi, care ne-a bucurat.
Sătule de supă, am pornit în explorarea catedralelor.
După cum am atras atenția încă din titlu, Gent este un oraș al catedralelor, turlele lor fiind martore ale istoriei bogate și moștenirii unei culturi magnifice. Intrarea este gratuită, și poate veți avea noroc să prindeți chiar și un concert de orgă, sau măcar repetițiile stângace ale unui novice, precum ni s-a întâmplat și nouă.
Catedrala Sfântul Nicholas, una dintre cele cinci catedrale aflate atât de aproape una de alta, reprezintă cel mai vechi reper din orașul Gent, construcția acesteia datând încă din secolul al XIII-lea. A fost populară în rândul negustorilor ce își desfășurau activitatea în Piața Korenmarkt (piața de grâne), aflată în apropiere, și pentru care s-a amenajat în catedrală chiar și un spațiu special destinat breslei lor, vânzătorii asistând grupați la slujbele religioase ale vremii.
Aici s-au desfășurat, spre încântarea urechilor noastre puțin afone, câteva melodii ale unui învățăcel care deslușea partituri de orgă.
Catedrala Sfântul James – a fost construită în anul 1093 pe o veche biserică de lemn și însumează, în prezent, mai multe stiluri arhitecturale care s-au clădit de-a lungul secolelor. Creată inițial în stil romanic, catedrala a fost renovată atât în secolul al XIII-lea, adâugându-i-se două turnuri gotice, cât și în secolul al XIV-lea, când a fost înzestrată cu o frumoasă fațadă în stil baroc.
Catedrala Sfântul Michael, creată în stil gotic, a fost terminată în anul 1672. Construcția acesteia a durat peste 200 de ani, însă turnul a rămas nefinalizat. Din nefericire, nu am vizitat-o din pricina scenei de film care era în plină desfășurare, însă asta nu ne-a oprit din a realiza câteva fotografii.
Catedrala Sfântul Bavo constituie, poate, cea mai impozantă catedrală din cele cinci. Are o înălțime de 89 de metri și îi este atribuit rolul de sediu al episcopiei orașului.
În interiorul ei sălășluiește altarul Gent, o capodoperă a artei europene, construit și pictat în secolul al XV-lea și atribuit, ca realizare artistică, lui Hubert și Jan van Eyck, frați și faimoși pictori flamanzi.
Catedrala Our Lady of Saint Peter’s, reprezentând o catedrală creată în stil pur baroc, este o clădire emblematică pentru acest tip de arhitectură. În ea au predominat spiritualitatea și o atmosferă de liniște de-a lungul secolelor, până când o mare parte a interiorului a fost distrus în timpul Revoluției Franceze. Se păstrează, însă, și în ziua de astăzi picturi care aparțin unor artiști flamanzi ai secolului al XVII-lea, precum Jan Janssens și Gaspar de Craeyer.
Puțin moleșite după vizite, am savurat o cafea în mijlocul acestor minunății arhitecturale, la o cafenea foarte original construită – sub formă de seră, cu pereți de sticlă –, numită Ray, pe care o recomandăm ca parte a experienței în Gent.
Pierzându-ne în lumea lăcașurilor de cult medievale, am crezut că vom reveni la realitate de îndată ce vom ajunge la așa-zisul castel “al conților”. Nu ne-am putut înșela mai amarnic!
Aflat la 500 de metri distanță de centru, Castelul Gravensteen, numit și Castelul Conților de Flandra a însemnat, pentru noi, punctul culminant al excursiei de o zi în Gent. Este înconjurat de două brațe ale râului Lys, cu rol de a-l proteja, iar istoria lui a început în Evul Mediu, tocmai în anul 890. Mai mult de un mileniu ne desparte de începuturile acestei minuni medievale!
Ceea ce vedem astăzi a fost finalizat în anul 1180 de către Contele Filip de Alsacia, inspirat de stilul arhitectonic al castelelor construite de Cavalerii Teutoni. A servit drept reședință pentru clasa superioară a acelor vremuri, dar și închisoare și fabrică de bumbac, câștigându-și locul ca obiectiv emblematic al orașului.
Prețul unui bilet de intrare este de 12 EUR pentru adulți, iar programul complet este aici.
După vizita în împrejurimile castelului, am luat Tramvaiul 1, un mijloc de transport ultramodern, pentru a ne întoarce la timp în gara Sint Pieters și a prinde trenul înapoi spre Bruxelles.
Traseul complet al tramvaielor din oraș îl găsiți în link, tramvaiul fiind, alături de bicicletă, aproape singurele preferințe în materie de deplasare ale localnicilor, dar și turiștilor. Cum bicicletă n-aveam (ironic, dat fiind valul de biciclete întâlnite la tot pasul), am rămas cu această soluție.
Ne-a plăcut enorm experiența de o zi în Gent, pe care ne-am fi dorit numaidecât să o extindem la minim două-trei zile.
Dacă aveți întrebări despre oraș, obiective, prețuri, recomandări de călătorie, nu ezitați să ne scrieți!
Distribuie articolul:
Comments